Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: dnevi kultnih receptov

Woman eating spaghetti with meatballs and cheese horizontal
Odpri galerijo
A+   A-
Z vami redno delimo kultne recepte, znane po vsem svetu, zato jedilnik tega tedna posvečamo jedem, ki so našle posebno mesto v srcih domačih kuharic in kuharjev.



S kuhanjem bomo potovali po vsem svetu. V Ameriko bomo skočili po makarone s sirom, v Francijo po odlično solato s tuno in čebulno juho in na Balkan po burek. Švedi nas bodo naučili trike za najboljše mesne kroglice, sosedje Italijani podučili o omaki bolognese, z izleta na Dunaj pa bomo s seboj prinesli najboljši recept za dunajske zrezke.
Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!

Ponedeljek: Makaroni in sir


To je ena tistih jedi, ki jih radi omenjajo v ameriških filmih. Nekaj idej znanih kuharjev ter recept Američanke, ki že vrsto let živi v Sloveniji. Danes kuhamo: mac and cheese!

<span style=

Torek: Francoska čebulna juha


Pred časom smo že telefonirali na slavno kuharsko šolo Le Cordon Bleu in so nas navdušili s palačinkami. Zdaj smo klic ponovili, le da smo se tokrat osredotočili na čebulno juho. V čem je trik tega kultnega francoskega recepta?

Francoska čebulna juha
Francoska čebulna juha

Sreda: Burek iz najstarejše sarajevske burekdžinice


Saj vemo, da veste, a vseeno – burek je tisti, nadevan z mesom. Potem pa so tu še pite s sirom, krompirjem, špinačo … Vse to in še kako podrobnost več so nam, z receptom vred, razkrili v najstarejši sarajevski burekdžinici.

Mesni, odrezi paradajze, pls...
Mesni, odrezi paradajze, pls...

--

Četrtek: Švedske mesne kroglice


Švedske mesne kroglice (Svenska köttbullar) je po svetu ponesla Ikea, v Stockholmu pa so najbolj znane tiste, ki jih pripravljajo v restavraciji Meatballs for the People. Poiskali smo še slovenskega kuharskega mojstra Boštjana Pristovnika, ki je po devetih letih dela na Švedskem že kar na »ti« z njimi.

Homemade beef and pork meatballs with mashed potatoes and lingonberry sauce on a gray stone concrete background table. Lunch Dinner Food Concept (Homemade beef and pork meatballs with mashed potatoes and lingonberry sauce on a gray stone concrete back
Homemade beef and pork meatballs with mashed potatoes and lingonberry sauce on a gray stone concrete background table. Lunch Dinner Food Concept (Homemade beef and pork meatballs with mashed potatoes and lingonberry sauce on a gray stone concrete back

--

Petek: Niška solata


Iz Nice so za Odprto kuhinjo poslali recept za niško solato. Zraven so dopisali prav posrečeno pripombo: »Največja napaka, kar jih lahko naredite, je, da v niško solato dodate stročji fižol in krompir ali – to je še najbolj grozno – majonezo!«

[caption id="attachment_309421" align="alignnone" width="1024"]
Salad Nicoise with boiled eggs, tuna, anchovy and olives
Salad Nicoise with boiled eggs, tuna, anchovy and olives
Kraljica vseh solat, ki ji dodamo tuno[/caption]

Sobota: Bolonjska omaka po receptu italijanskega kuharja, ki obljublja čisti presežek


Vsi jo poznamo, bolonjsko omako, ki jo pripravljamo doma ali z veseljem naročamo v restavracijah. Pri nas jo največkrat postrežemo s špageti, no, v Ljubljani smo našli Italijana, ki pravi, da ragù alla bolognese raje postrezite s čim drugim.

[caption id="attachment_301801" align="alignnone" width="1024"]
Homemade Italian Ragu Sauce and Pasta with Cheese
Homemade Italian Ragu Sauce and Pasta with Cheese
Bolonjska omaka z rezanci[/caption]

Nedelja: Dunajski zrezek, kot ga naredijo v znameniti restavraciji na Dunaju


Po dunajski zrezek smo seveda šli na Dunaj, od koder so za nas iz restavracije Meissl & Schadn, kjer so daleč naokoli znani po tej kultni jedi, poslali tudi recept. Za povrhu so natrosili še nekaj zanimivosti o »dunajcu«.

[caption id="attachment_287811" align="alignnone" width="1024"]
Homemade Breaded German Weiner Schnitzel with Potatoes
Homemade Breaded German Weiner Schnitzel with Potatoes
Dunajski zrezek[/caption]

Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.


Naslovna fotografija:Karpenkov Denis/Getty Images
Datum Objave: 17.1.2021 ob 09:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: