Tedenski jedilnik: kosila, ki jih radi kuhamo septembra

September prinaša hladnejše dni in bolj krepko hrano. Jedi na žlico in jesenske klasike, ki jih lahko vsaj delno pripravimo vnaprej, bodo ponovno v ospredju.

Zdaj je čas za najboljše zeljne krpice, zelenjavne zavitke, slivove cmoke in krepko gobovo juho.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote! 

Ponedeljek: Krepka fižolova juha z muškatno bučo

Sezona pravih buč je pred vrati.


Torek: Zeljne krpice

Domače rezančno testo in sladko zelje. Po receptu Urške Fartelj.



Sreda: Zavitek z ohrovtom in zeljem

Zelenjavo blanširajte in začinite že večer prej, naslednji dan le sestavite zavitek in ga specite v pečici.


Četrtek: Kumarčni zos

Septembra imamo domačih kumar še na pretek, zato priporočamo to sezonsko dobroto. Na koncu dodamo še koščke kuhane govedine in postrežemo – za lačne kot prilogo, za manj glasne želodce pa kot glavno jed.


Petek: Popaj iz pečice: odličen recept za pire s špinačo in pečenimi jajci

Popaj, ljudsko ime za legendarno trojko: pire, kremna špinača in na oko pečena jajčka (večinoma vam bodo zabičali, da mora biti rumenjak tekoč). Ko gredo otroci v šolo, je pogosto na mizi.


Sobota: Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo

Ne, ti slivovi cmoki niso komplicirani, ne bodo razpadli med kuhanjem in ne potrebujete čudnih sestavin. V bistvu samo moko, sladkor, drobtine in slive. Vzamete polnovredno pirino moko (samo s to vrsto moke uspejo), jo solite in prelijete z vročo vodo.


Nedelja: Gobova juha s krompirjem in slanino

Krepka, sezonska in takooo okusna!


Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Mateja J. Potočnik

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana