
September prinaša hladnejše dni in bolj krepko hrano. Jedi na žlico in jesenske klasike, ki jih lahko vsaj delno pripravimo vnaprej, bodo ponovno v ospredju.
Zdaj je čas za najboljše zeljne krpice, zelenjavne zavitke, slivove cmoke in krepko gobovo juho.
Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!
Ponedeljek: Krepka fižolova juha z muškatno bučo
Sezona pravih buč je pred vrati.
Torek: Zeljne krpice
Domače rezančno testo in sladko zelje. Po receptu Urške Fartelj.

—
Sreda: Zavitek z ohrovtom in zeljem
Zelenjavo blanširajte in začinite že večer prej, naslednji dan le sestavite zavitek in ga specite v pečici.
—
Četrtek: Kumarčni zos
Septembra imamo domačih kumar še na pretek, zato priporočamo to sezonsko dobroto. Na koncu dodamo še koščke kuhane govedine in postrežemo – za lačne kot prilogo, za manj glasne želodce pa kot glavno jed.
—
Petek: Popaj iz pečice: odličen recept za pire s špinačo in pečenimi jajci
Popaj, ljudsko ime za legendarno trojko: pire, kremna špinača in na oko pečena jajčka (večinoma vam bodo zabičali, da mora biti rumenjak tekoč). Ko gredo otroci v šolo, je pogosto na mizi.
—
Sobota: Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo
Ne, ti slivovi cmoki niso komplicirani, ne bodo razpadli med kuhanjem in ne potrebujete čudnih sestavin. V bistvu samo moko, sladkor, drobtine in slive. Vzamete polnovredno pirino moko (samo s to vrsto moke uspejo), jo solite in prelijete z vročo vodo.
—
Nedelja: Gobova juha s krompirjem in slanino
Krepka, sezonska in takooo okusna!
Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.
Naslovna fotografija: Mateja J. Potočnik