Tedenski jedilnik: kosila, ki jih radi kuhamo septembra

September prinaša hladnejše dni in bolj krepko hrano. Jedi na žlico in jesenske klasike, ki jih lahko vsaj delno pripravimo vnaprej, bodo ponovno v ospredju.

Zdaj je čas za najboljše zeljne krpice, zelenjavne zavitke, slivove cmoke in krepko gobovo juho.

Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote! 

Ponedeljek: Krepka fižolova juha z muškatno bučo

Sezona pravih buč je pred vrati.


Torek: Zeljne krpice

Domače rezančno testo in sladko zelje. Po receptu Urške Fartelj.



Sreda: Zavitek z ohrovtom in zeljem

Zelenjavo blanširajte in začinite že večer prej, naslednji dan le sestavite zavitek in ga specite v pečici.


Četrtek: Kumarčni zos

Septembra imamo domačih kumar še na pretek, zato priporočamo to sezonsko dobroto. Na koncu dodamo še koščke kuhane govedine in postrežemo – za lačne kot prilogo, za manj glasne želodce pa kot glavno jed.


Petek: Popaj iz pečice: odličen recept za pire s špinačo in pečenimi jajci

Popaj, ljudsko ime za legendarno trojko: pire, kremna špinača in na oko pečena jajčka (večinoma vam bodo zabičali, da mora biti rumenjak tekoč). Ko gredo otroci v šolo, je pogosto na mizi.


Sobota: Enostavni slivovi cmoki, ki nikoli ne razpadejo

Ne, ti slivovi cmoki niso komplicirani, ne bodo razpadli med kuhanjem in ne potrebujete čudnih sestavin. V bistvu samo moko, sladkor, drobtine in slive. Vzamete polnovredno pirino moko (samo s to vrsto moke uspejo), jo solite in prelijete z vročo vodo.


Nedelja: Gobova juha s krompirjem in slanino

Krepka, sezonska in takooo okusna!


Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.

Naslovna fotografija: Mateja J. Potočnik

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed