Kako rezati lubenico, da bo čim manj packanja
Rdeči del dojemamo kot sadje, lupina je blagega kumaričnega okusa, torej se nam zdi bolj zelenjavna – oboje pa lahko predelamo tako v sladke kot slane jedi, ko se naveličamo glodanja kar tako. Zato je lubenica eden naših najljubših poletnih sadežev.
Tako jo narežemo
Nekateri ohlajeno lubenico prerežejo na polovico in jo nato kar z žlico izdolbejo. Odlična zabava za otroke, če smo na prostem, a kaj, ko ta način za seboj pusti lepo število rožnatih lužic.
Rezanja se lahko lotimo tudi vzdolžno ter nato polovički vzporedno režemo na rezine, ki so podobne lunicam. Ta način je morda celo najbolj tradicionalen, ni pa najlažji; lubenica se guga, z nožkom je treba odstraniti meso v novem koraku ali vse skupaj preprosto obglodati.
Najbolj praktičen se nam zato zdi način rezanja na paličice:
- Lubenico najprej prepolovimo in polovici obrnemo tako, da je rdeča stran položena na podlago.
- Sadež začnemo rezati naprej vzdolžno, nato pa še prečno, da dobimo kvadratke.
- Te nato drugega za drugim izvlečemo in si privoščimo sladke grižljaje. Tako bo lubenica tudi dolgo ostala sveža.
- Če jo pred rezanjem položimo na pekač oziroma podobno podlago, ki bo zadrževala vodo, je vse skupaj najbolje postaviti v hladilnik in si vsakič, ko ga odpremo, privoščiti nekaj sladkih paličic. Za osvežitev in poletno ohladitev!
Osvežilni recepti z lubenico