Odprta Kuhinja

Kakšna je razlika med rjavo in zeleno ajdovo kašo

Odpri galerijo
A+   A-
Ajda se je iz starih kuharskih bukev prikradla v današnjo kuhinjo in osvojila tudi sodobne kuharje in kuharice; je okusna, zdrava in vsestransko uporabna.


Za ajdo marsikdo misli, da je na območju današnje Slovenije od nekdaj, vendar rastlina izvira iz centralne Azije, v Evropo pa so jo prinesli v srednjem veku. Ker tudi pri nas dobro uspeva, se je tu udomačila in usidrala v tradicionalno kuhinjo. V prehrani uporabljamo kašo, to so oluščena zrna, ter moko, po kateri brez skrbi posegajo tudi ljudje, ki ne smejo ali nočejo uživati glutena.

Ajda sicer ni žitarica, čeprav jo običajno mečemo z njimi v isti koš. Iz moke pripravljamo kruh, pekovsko pecivo, različne sladice, palačinke, žgance. Vedeti pa moramo, da je ajdov kruh, ki ga kupimo v trgovini, praviloma pripravljen iz mešanice žitne in ajdove moke. Če hočemo kruh iz čiste ajdove moke, potrebujemo nekaj izkušenj za pripravo, sicer bo trd kot kamen, po drugi strani pa drobljiv.

Rjava in zelena ajdova kaša


Priljubljena je tudi kaša, ki jo pripravimo podobno kot riž ali druge vrste kaše, na primer proseno ali ješprenj. Pri nas je bolj prepoznavna rjava kaša, kupimo pa lahko tudi svetlo zeleno. Razlikujeta se po načinu priprave. Rjava kaša nastane tako, da zrna luščijo s pomočjo pare, torej je že nekoliko toplotno obdelana, kuhana bo zelo hitro, v desetih, petnajstih minutah. Svetlo pa pridobijo z mehanskim luščenjem zrn, zaradi česar bo takšna kaša v primernih razmerah tudi vzklila. Iz te torej lahko pripravimo domače kalčke, seveda pa jo lahko uporabimo tudi kot rjavo, za kuhanje in mletje v moko.

Pestri načini uporabe


Ne glede na vrsto kaše iz nje pripravimo rižoti podobne jedi, ki jim dodajamo zelenjavo, na primer korenje, grah, cvetačo, brokoli, por, pa meso ali gobe, najbolje jurčke ali šampinjone. Za prilogo bo dovolj že, če po vroči kaši potresemo kose masla in svežega sesekljanega peteršilja ter rahlo premešamo.

Ajdova kaša je pogosta sestavina krvavic, čeprav jo danes pogosto nadomestijo z rižem, ponekod pa maso naredijo iz mešanice kaše in riža. Skuhamo jo lahko tudi v mleku, ji dodamo suho sadje in imeniten zajtrk je pripravljen.

Lahko jo zapečemo z jabolki, slastna je tudi s čokolado. Kašo lahko skuhamo vnaprej in kuhano dodajamo v juhe ali enolončnice. Okusna je tudi juha, v kateri je kaša glavna sestavina, zabelimo pa jo s kislo smetano. Suho in že kuhano kašo lahko segrejemo za prilogo, tako da jo prepražimo na maščobi. Sicer bo kuhana kaša v hladilniku, v dobro zaprti posodi, zdržala več dni, lahko tudi ves teden.

3 recepti, ki jih obožujemo


Ajdova kaša v solati z brstičnim ohrovtom

Drugačna solata, ki je lahko samostojna jed ali priloga. Pripravimo jo lahko vnaprej in nesemo s seboj v službo za nasitno zdravo malico.

ni podpisa
ni podpisa
Zapečena ajdova kaša s skuto in jabolki


Poleg jabolk dodajte še hruške, uporabite sadje iz kompota (marelice, breskve) ali zamrznjeno jagodičje.


ni podpisa
ni podpisaPriprava: 5 minut; čas kuhanja: 15–20 minut. Vedno božanska jed.
ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo tudi: Preprosto kosilo iz pečice, s katerim boste imeli 5 minut dela

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: FOTO: Rezkrr/Getty Images
Datum Objave: 25.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

ajdova kaša

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja