Odprta Kuhinja

S tem trikom bomo dosegli, da kakiji hitreje dozorijo

Odpri galerijo
A+   A-
Kakiji so z dreves velikokrat obrani, še preden do konca dozorijo. Na srečo lahko proces zorenja dokončajo tudi v našem domu.Jesen je eden izmed kulinarično najbogatejših letnih časov. V gozdu najdemo obilico gob in kostanja, če je dobra letina, se sadovnjaki kar šibijo pod težo jabolk, hrušk in drugih odličnih sadežev. Tudi kakijev, seveda. Prav zdaj je njihov čas.
Priporočamo: Preprost kakijev kolač z makom (VIDEO)

Če kakijevo drevo ne raste na vašem vrtu, po sladke oranžne sadeže skočite v bližnjo trgovino, še bolje na tržnico. Lahko jih kupite na zalogo, a v tem primeru poskrbite, da si ne omislite popolnoma zrelih, saj bodo doma v nasprotnem primeru šli v nič že po dnevu ali dveh. Če jih ne boste kar na mah pojedli, seveda.

Kakiji so najbolj okusni, ko so čisto zreli. Takrat so tako sladki in sočni, da lahko nadomestijo marsikatero sladico. Da so pripravljeni na zaužitje, prepoznamo po tem, da gre njihov pecelj brez težav od sladkega mesa. Še prej pa opazimo, da je njihova lupina napeta in potemnela. A včasih ob nakupu nismo najbolj pozorni in domov prinesemo še malce »zelene«. V tem primeru je njihovo uživanje precej manj prijetno, saj sadež v ustih pusti kosmato teksturo in neprijeten priokus, ki se ga kar nekaj časa po zaužitju ne znebimo. Kaj torej storiti, če so kakiji na našem pultu nezreli?

Zamrzovalnik?


Na srečo jih lahko dozorimo tudi doma. Pred kratkim smo naleteli na video, ki trdi, da bodo kakiji dozoreli, če jih čez noč postavimo v zamrzovalnik. Ko se sadež odtali, naj bi bil mehak in sladek. Trik nam seveda ni dal miru in morali smo ga preizkusiti. A smo žal ugotovili, da ne deluje. Odtaljen kaki je bil sicer res mehkejši, a žal prav nič slajši in na brbončicah je še vedno deloval nekako trpko.

Z nezrelimi kakiji se seveda nismo mogli kar tako sprijazniti. Vemo, da sicer v nekaj dneh tudi brez pomoči dozorijo na kuhinjskem pultu, a ker smo bili nekoliko neučakani, smo proces zorenja želeli pospešiti. Spomnili smo se, da mango, avokado in druge podobne sadeže lahko dozorimo s pomočjo jabolk in banan. Tako smo trik preizkusili še pri kakijih. Položili smo jih v papirnato vrečko skupaj z jabolkom, ki (kot tudi banana) sprošča plin etilen. Ta pospešuje zorenje (zato ob jabolkih nikoli ne shranjujemo čebule in krompirja) in z njegovo pomočjo so tako v slabih dveh dneh dozoreli tudi kakiji.

Preberite še: Zares dobra kakijeva marmelada

Fotografija: bhofack2/Getty Images
Datum Objave: 16.11.2021 ob 07:11

Več iz te teme:

kakizamrzovalnikzorenje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.