Odprta Kuhinja

To je pravi potičnik za peko slovenske potice

Jasmina Pirnar Krope (Yaska): To je pravi potičnik za slovensko potico (Foto: Mateja Delakorda)
Odpri galerijo
A+   A-
Na naši kuharski delavnici, kjer nas je Jasmina Pirnar Krope – Yaska učila, kako pripravimo vrhunsko orehovo potico, smo se dotaknili tudi nekaterih podrobnosti, ki spadajo k peki te zaščitene tradicionalne posebnosti.

Slovenska potica mora biti pečena v okroglem lončenem pekaču – potičniku oziroma potičnici, s prirezanim stožcem v sredini in ravnim dnom. Ta mora imeti premer vsaj 14 cm ter gladko ali navpično rebrasto obodno steno. 

Najbolj uporaben je tak s premerom približno 22 cm, saj bo potica ravno pravšnja za eno družino. V tem primeru bomo porabili 300 g moke, kar pomeni, da bomo tudi lažje delali s testom in prestavili zvitek v potičnik.

Potica se najlepše speče v potičniku, ki nima predebele lončevine in ni prenizek, zato bodite pri nakupu pozorni tudi na to.

Sladki utrinki z naše kuharske delavnice.
Sladki utrinki z naše kuharske delavnice.

Koliko moke za določeno velikost potičnika

Količino sestavin, ki ustreza velikosti potičnika, najlažje izračunamo s križnim računom, pri tem upoštevamo, da je za 300 g moke primeren potičnik premera 20 do 23 cm oziroma prostornine 1,7 do dva litra.

Kako izmerimo velikost zvitka

Z ravnilom izmerimo premer zgornjega dela potičnika in ga pomnožimo z 2, tako da je dolžina zvitka približno dvakrat daljša od premera potičnika. Lahko pa s prtičem pomerimo obseg potičnika na spodnjem, ožjem delu. Dobljeni obseg oziroma dolžino zarišemo na pomokani delovni površini in tako najlažje ter najenostavneje razvaljamo testo na ustrezno velikost.

image_alt
Potica: napaka, ki jo delamo, ker ne vemo tega

Uporaba potičnika

Potičnik je treba pred peko zelo dobro namastiti z maslom, da se testo ne prime. Ker pa je lončevina porozna, v drobnih luknjicah vedno ostane nekaj maščobe, zato je priporočljivo model vsake toliko časa preliti z vrelim mlekom, da preprečimo vonj po žarkem.

Slovenska potica je od leta 2018 zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Kot je povedala Jasmina Pirnar Krope (Yaska), ki na naših delavnicah v Studiu Odprta kuhinja deli zlata vredno znanje, obstaja okoli sto receptov, z različnimi vrstami testa in nadevov, zaščitenih pa je pet potic oziroma nadevov (orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto).
Slovenska potica je od leta 2018 zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Kot je povedala Jasmina Pirnar Krope (Yaska), ki na naših delavnicah v Studiu Odprta kuhinja deli zlata vredno znanje, obstaja okoli sto receptov, z različnimi vrstami testa in nadevov, zaščitenih pa je pet potic oziroma nadevov (orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto).

image_alt
Najboljša orehova potica, ki jo vedno pečemo mi

 

Datum Objave: 27.12.2024 ob 12:12

Več iz te teme:

Ljubljanske mlekarnepoticapotičnikMu Cuisine

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja