
Ta večna radost jeseni. Poleg golaža smo se zamislili in zbrali vse tiste jedi z gobami, ki se največkrat znajdejo na štedilnikih našega uredništva.
Gob toliko kot lani gotovo ne bo – ampak vsaj za en obrok si pa vseeno priskrbimo kakega pol kilograma mešanih, gozdnih gob: kot naš poklon letnemu času, ki nam zna toliko dati.
Lisičke z jajci po receptu Andreja Beloviča
Prva jed, ki vam pade na pamet, ko naberete te mnogim najljubše gobe, je prav gotovo kultna kombinacija z jajci, postrežena z dobrim domačim kruhom.
Trganci z jurčki, ki jih pripravimo mimogrede
Trganci oziroma krpice so takšne vsakdanje testenine, ki jih v Toskani imenujejo strapponi. Spominjajo na mlince, ampak samo po obliki.
Trska s pivom in gobami
To je zanimiv recept, katerega avtor je Iztok Majhenič. Nam je pri srcu, ker je malo drugačen. Raznovrstnost na krožniku!
Gobov golaž
Katere vrste gob so najbolj primerne za to jesensko uteho? Ga naredimo z moko ali brez?
Gobova juha s krompirjem in slanino
Krepka, sezonska in takooo okusna!
Golaž iz lisičk in kruhovi cmoki
Priprava te čudovite jesenske klasike je sila enostavna. Lahko bi rekli, da s takšnim kosilom ubijemo dve muhi na en mah: med iskanjem lisičk na svežem zraku namreč poskrbimo za gibanje, pozneje pa smo nagrajeni še z jedjo odličnega okusa.
Omaka iz mešanih gozdnih gob z domačimi njoki
Ni potrebnih veliko sestavin, da naredimo okusno jesensko omako. Če uporabimo mešanico gob, sta še čebula ali česen odveč.
Jušni gobovi cmočki
… lahko pa postanejo tudi cmoki.
Ajdova kaša z gobicami
Ne pozabite na začimbe. Glede količine gob v minus ali plus pa vedno velja demokracija.
Ješprenjeva »rižota« z jurčki
Malce daljši čas kuhanja za božansko dobro jed.
Aktualno: Gobarska sezona: kaj se nam obeta in na kaj moramo biti pozorni
Naslovna fotografija: danilsnegmb/Getty Images