Buče: 5 receptov, ki niso bučna juha

Prepogosto se naše ideje glede uporabe zimskih buč končajo s tako ali drugačno bučno juho. Mi pa mislimo, da obstaja še nešteto drugih možnosti.

Tokrat smo Lei Sterle z BIC Ljubljana zaupali, naj izbere pet receptov s to čudovito plodovko, ki bodo dramatično obogatili vašo zakladnico znanja. Ker je po duši in izobrazbi slaščičarka, je to naredila zlahka.

Lea Sterle, BIC Ljubljana

Kako z ostankom buče?

Praktičnost in varčnost pri uporabi sestavin sta naši prvi zapovedi in tudi buč se je Lea Sterle lotila s točno določeno nalogo. Kaj se namreč pogosto zgodi? Da je buča prevelika za samo eno kosilo. Namesto da jo shranjujemo za drugič v hladilniku, je preostanek najbolje takoj »razporediti« naprej: ker smo najbrž ravno pri pripravi hrane in bomo tako mimogrede opravili predpripravo za marsikaj slastnega.

Najlažja možnost za preveliko bučo je, da del, ki na primer ni šel v juho, narezan na nekaj večje kose popečete v pečici. Druga možnost je, da skuhate bučni pire – tega pa res lahko porabimo za marsikaj. Mi smo se tokrat osredotočili na sladice, kajti zdelo se nam je, da nanje v bistvu redko pomislimo, ko gre za zimske buče.

Sorbet in torta

Za vse okuse mora biti taka kuharija, in če začnemo s tistimi, ki nimajo niti najmanjšega pojma o vrtenju kuhalnice: presenetil vas bo bučni sorbet. Ne le da pri pripravi sploh ni mogoče zgrešiti, pomaranča da bučnemu mesu, ki je sicer sladkasto, ampak nekam enodimenzio­nalno, odlično novo smer. To je primer recepta, ki nas je res navdušil: preprost, učinek pa velik.

Na drugem koncu spektra je torta: z njo je veliko dela, ampak torte so priljubljen hobi Slovencev in zato smo Lei, ki ima obširno slaščičarsko znanje, dali zeleno luč: podrobno je opisala postopek in vsi tisti, ki imate v teh morda še zadnjih jesenskih dneh (po snegu že diši) kakšno praznovanje: spomnite se na to torto. Je zahtevna, ni pa nedosegljiva.

Ta bučni sorbet vas bo resnično navdušil

Bi sami pomislili na to možnost? Nam se je zdel to najbolj presenetljivo okusen recept.

Bučni sorbet

Bučna torta s penasto strukturo

Brez glutena. Zahtevna priprava, beri: izziv.

Bučna torta

Kolački in brownie

Potem sta tu dve ideji, ki sta želez­ni repertoar: kolački, ki jim s tujko pravimo cupcakes, ter kocke iz pekača, pripravljene kot, še ena tujka, brownie, ampak z zanimivim dodatkom kremnega sira, ki okusu doda prav tisto, kar nas je očaralo pri sorbetu: kislino.

Kolački z bučno kremo

Ta recept združuje oboje: tako olje kot bučno meso in je hkrati dovolj preprost za pripravo, da se ga lahko loti vsak.

Kolački z bučno kremo

Bučni bravniji z vrtinci iz kremnega sira

Preprosta priprava, kremni sir precej poživi pričakovani okus buče.

Bučni bravniji

Pita

Zagotovo pa so v zadnjem času najbolj moderne razne pite brez peke: uspelo nam je tudi to. Pri tej pa še zlasti pride do veljave tisto, kar smo vam namignili prej: ko ste ravno za štedilnikom, se vam splača dodatno vpreči pečico, kajti potem se vse dogaja tako rekoč brez vas.

Bučni pire, ki ga potrebujete za tako pito, je namreč treba peči v pečici tako dolgo, da ga zapusti večina vode in se zelo približuje stanju, ki bi ga opisali z besedo »kompaktno«. Je pa težko reči, kako dolgo to traja, kajti, kot smo videli pri tej peki tudi sami, različne buče vsebujejo različno količino vode. Okvirno priporočilo je, naj se skupna masa pireja prepolovi.

Bučna pita brez peke

Ta recept za bučno pito nam bo pomagal usvojiti nove načine (in izraze, kot je bučno maslo).

Bučna pita brez peke

Jesen je kratka: zdaj zdaj se bo začela miklavževa peka in nam buče ne bodo več prijale. Teh pet sladic je dokaz, kako dobre so, in bi bilo škoda, če bi jih premalo izkoristili.

Priporočamo še: 5 naših najbolj priljubljenih receptov za torte, ki jih lahko pečete ta vikend

Fotografije: Mavric Pivk

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana