Odprta Kuhinja

To so jedi, ki jih moramo jesti na debeli četrtek

Odpri galerijo
A+   A-
Na debeli četrtek se do sitega najemo krepkih, mastnih jedi, ki si jih lahko privoščimo še vse do naslednje, pepelnične srede.


Od takrat pa do velike noči je namreč zapovedan post, ki narekuje lažjo hrano, da si telo odpočije od pustnih dobrot. A poglejmo, katere jedi se morajo po tradiciji znajti na krožniku na jutrišnji dan, torej na debeli ali tolsti četrtek. Najprej seveda jedi za krepko in nasitno kosilo, potem pa še nekaj sladkega, vsem jedem pa je skupno to, da so težke in kalorične, saj tradicija veleva, da mora biti pust masten okoli ust.

Svinjska krača


V tradicionalni kuhinji so glavne pustne jedi vsebovale obilje mesa, najpogosteje svinjskega in kolikor se da mastnega, namesto puste šunke ali pečenke zato spečemo ali skuhamo svinjsko kračo, lahko tudi s kožo. To bomo bržkone zavrgli, če je krača kuhana, pri pečeni pa je koža prava specialiteta, če je le hrustljavo zapečena. Da se bo bolje zapekla in jo bo lažje rezati, vanjo pred pečenjem zarežemo manjše kvadratke. Kračo postrežemo s krompirjem, ki ga pečemo kar z mesom, lahko pa dodamo tudi zelenjavo po izbiri, pozimi najbolje korenovke in gomoljnice, zraven se podata kislo zelje ali repa.
Priporočamo še: Pečena svinjska krača s kremnim zelenjavnim pirejem

Krvavice, pečenice


Če še ostanemo pri mesu: podobno ponudimo pečene krvavice in pečenice, najbolje v kombinaciji s kislim zeljem ali repo. K temu se kot priloga najbolje poda krompir v kosih ali še bolje matevž, to je znana jed iz zmečkanega krompirja in fižola, ki bo še posebno okusen, če ga zmešamo s praženo sesekljano čebulo in česnom, začinimo pa s soljo in poprom. Za matevža skuhamo fižol v zrnju, če se nam mudi, pa uporabimo kar tistega iz pločevinke. Če zmečkamo povsem suh fižol in krompir, bo jed praviloma presuha; medtem ko pire krompir zmešamo z mlekom, za redčenje matevža uporabimo vodo ali še bolje tekočino, v kateri se je kuhal fižol.

Krvavice, repa in krompir (Foto: Špela Ankele)
Krvavice, repa in krompir (Foto: Špela Ankele)

Sladko pustno cvrtje


Med pustnimi sladkimi jedmi so nepogrešljivi krofi in flancati, slednje pripravimo na dva načina, iz kvašenega testa, tako kot krofe, ali pa iz krhkega testa. Ker je s kvašenim več dela pa tudi dlje traja, da vzhaja, ko se nam mudi, poskusimo krhke flancate, za katere mora testo počivati petnajst ali dvajset minut, torej bodo precej prej ocvrti kot kvašeni.

Pustno cvrtje (Foto: Sonja Ravbar)
Pustno cvrtje (Foto: Sonja Ravbar)

Priporočamo še: Puhaste jogurtove miške

Ocvirkovka ali špehovka


Štetje kalorij je po tradiciji torej prepovedano, simbol debelega četrtka pa je še ocvirkova potica, imenovana tudi ocvirkovka ali špehovka. Ker jo vsaka gospodinja pripravi malce po svoje, nas je zanimalo, kaj je tisto, kar je pri tej različici najbolj pomembno. Po tradicionalnem receptu najprej naredimo kvašeno testo iz moke, kvasca, masti, jajc in vode ali mleka. Skrivnost najboljše ocvirkovke pa naj bi tičala v nadevu. Njegovo bistvo so seveda ocvirki, najbolje domači. Mogoče celo narezani na roke. Kaj pa druge sestavine? Vse odgovore najdete v prispevku Kaj je skrivnost najboljše ocvirkovke.

ni podpisa
ni podpisa


Besedilo: Alenka Kociper

Naslovna fotografija: Shaiith/Getty Images
Preberite tudi: Pustno cvrtje leta: 45 mišk, 17 minut, za približno 1 evro sestavin
Datum Objave: 15.2.2023 ob 09:02

Več iz te teme:

krofikrvavicematevžkračapečenicedebeli četrtek

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja