Zelenjavne priloge: 8 receptov za božično večerjo
![](https://odprtakuhinja.delo.si/media/images/20231025/1544744.2e16d0ba.fill-512x288.format-webp.webp)
Odpri galerijo
A+ A-
Ob mesu, krompirju in drugih dobrotah se še kako podajo tudi zelenjavne priloge, da vse skupaj povežejo in obarvajo krožnike.
Pečena zelenjava s polivko
Za nekaj pisanega na mizi. To je priporočilo Neli Selan in Lee Sterle iz naše testne kuhinje v centru Kult 316.
- 5 manjših gomoljev rdeče pese, 5 manjših korenčkov
- 1 čebula, narezana na četrtinke, 2 šalotki
- 100 g masla
- sol
- 4 majhne vložene kumarice
- zeleno jabolko granny smith
Polivka
- 100 g milerama ali kisle smetane (v originalnem receptu je creme fraiche)
- pol žlice jabolčnega kisa ali limonovega soka
- sol in črni poper
1. Pečico vključimo na 180 stopinj.
2. Rdečo peso kar celo z lupino zavijemo v alufolijo in pečemo 45 minut.
3. Čebulo narežemo na krhlje.
4. Jabolka z lupino narežemo na krhlje in jih skupaj s korenčkom, čebulo, šalotko in koščkom masla, ščepcem soli in popra pečemo 20–25 minut. Če so korenčki večji, jih prerežemo na polovičke.
5. Pečeno rdečo peso narežemo na krhlje in sotiramo na ponvi z nekaj masla.
6. Polivka: vse sestavine pomešamo v skodelici. Kumarice razpolovimo.
7. Vzamemo servirni krožnik in po njem razporedimo malce polivke. Na to dodamo pečeno zelenjavo in kumarice. Preostanek polivke ponudimo v skodelici.
Rumena koleraba iz pečice
Z njo se izognemo ogljikovim hidratom. Pečena koleraba ima manj intenziven okus in tudi vonj, v bistvu postane precej nevtralnega okusa, namig za tiste, ki je ne marate preveč.
ni podpisa
![ni podpisa](/media/images/20240111/1615474.width-660.jpg)
ni podpisa
Pečena repa
Verjetno se boste strinjali, da je še boljša od krompirja. Ponudimo jo s slastno pomako.
ni podpisa
![ni podpisa](/media/images/20240111/1616806.width-660.jpg)
ni podpisa
Pečena rdeča pesa z balzamičnim kisom
Nujna sestavina za današnji recept je balzamični kis, ki rdečo peso dvigne iz običajne pese na solato v nekaj drugega, ker tudi sam ni običajen kis. Kupite raje manjšo in dražjo stekleničko, preberite etiketo in se odločite za kakovost.
ni podpisa
![ni podpisa](/media/images/20240111/1616887.width-660.jpg)
ni podpisa
Kremna špinača
Zaradi precej nevtralnega okusa lahko špinačo kombiniramo k marsikateri jedi. Pripravite lahko zamrznjeno, še bolje pa je, če si kot prilogo ob kosilu ali večerji privoščite kremno špinačo iz svežih listkov.
ni podpisa
![ni podpisa](/media/images/20240111/1617747.width-660.jpg)
ni podpisa
Pečena zelena in šitake v omaki
Bogata jed, ki deluje samostojno, a se bo v manjši količini odlično podala ostalim članom prazničnega omizja.
ni podpisa
![ni podpisa](/media/images/20240111/1618426.width-660.jpg)
ni podpisa
Gratiniran brstični ohrovt z maslenimi drobtinami in slanino
Privlačna in bogata jed iz zimske zelenjave.
ni podpisa
![ni podpisa](/media/images/20240111/1618905.width-660.jpg)
ni podpisa
Noro okusen brokoli iz pečice
Brokoli je vedno zelo dobrodošel vir vitaminov. Tako pripravljenega bodo jedli celo najbolj izbirčni.
![ni podpisa](/media/images/20240111/1619291.width-660.jpg)
ni podpisa
Naslovna fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 22.12.2022 ob 15:12