Odprta Kuhinja

Najboljši recepti z lignji

Odpri galerijo
A+   A-
Lignje si lahko privoščimo vse leto, najpogosteje jih pečemo ali cvremo, okusni so tudi v omaki; ločiti jih moramo od manjših in manj okusnih lignjunov.


Lignji so okusni mehkužci, med morskimi sadeži med najbolj priljubljenimi. Res je, sicer, da jih lahko ljubimo ali ne maramo, le redko kdo je do njih nevtralen, ko jih dobi na krožniku. Od lignjev moramo ločiti lignjune, ki so njihovi sorodniki, ločijo pa se po obliki, okusu (poznavalci pravijo, da je ta povprečen, bolj trd kot mehek) in predvsem ceni, saj so približno za pol cenejši. Na videz jih razlikujemo po velikosti, lignjuni so precej manjši, prepoznamo pa jih tudi po značilni roza barvi. Imajo manj mesa kot lignji, če jih pogledamo pozorno, pa bomo videli, da imajo plavut le na zgornjem delu telesa, lignji pa jo imajo vzdolž celotnega. Lignji imajo manjšo glavo. Oboje pripravljamo podobno. V nadaljevanju bomo govorili o lignjih, navedeno pa velja tudi za lignjune.

Nakup


Kupujemo jih v ribarnici ali trgovini, zamrznjene ali sveže. Izbiramo med neočiščenimi in očiščenimi, dobimo celo narezane. Kadar kupujemo sveže, bodimo pozorni na njihov videz: če je meso videti rumenkasto ali rjavkasto, niti ne pomislite, da bi jih kupili. Lignji morajo biti biserno beli, njihove oči črne in bistre. Če kupimo neočiščene, se jih pač naučimo čistiti. Iz telesa, torej vrečke, najprej potegnemo glavo z lovkami in drobovino, potem odstranimo kost. Drobovje zavržemo, odstranimo oči in zobe, glava in lovke so užitne. Speremo pod tekočo vodo in lignji so pripravljeni za nadaljnjo uporabo. Zamrznjene odtalimo in uporabimo kot sveže.

Recepti z lignji


Lignji so mehkužci iz reda glavonožcev, za katere po nekaterih ocenah velja, da jih je v svetovnih morjih več kot rib. Pri nas je udomačen tudi izraz kalamari, povzet po italijanščini. Pripravimo jih na številne načine, lahko jih pečemo, cvremo ali celo kuhamo. Cele napolnimo z različnimi nadevi, spečemo v pečici, narezane pa ocvremo in dobimo hrustljave prstane. Priprava je zelo preprosta: narezane na kolobarje povaljamo v moki in hitro ocvremo v vročem olju. Običajno jih postrežemo s pomfrijem in tatarsko omako ali majonezo, resnici na ljubo tak obrok ni ravno na vrhu lestvice zdrave hrane, zato naj bo na krožniku prej izjema kot pravilo. Veliko bolj zdravi so pečeni v pečici ali na žaru, celo v omaki.

Ocvrti lignji iz pečice (VIDEO)


Ni samo ocvrt piščanec tisti, ki ga lahko pretentamo in hrustljavo spečemo v pečici brez prevelikih količin maščobe. Tudi s priljubljenimi kalamari je tako.

ni podpisa
ni podpisaBožanski polnjeni lignji v buzari s kremno polento


Hitro in preprosto kosilo, ki ja tako dobro, da boste s kruhom pomazali krožnike in ponev, v kateri se bo kuhalo.

ni podpisa
ni podpisa


Zares dobri ocvrti lignji


Ocvrti (frigani) kalamari so potuhnjeno preprosti. Ta legendarna jed namreč sestoji le iz lignjev in začinjene moke, njihova kuha pa je še najbolj ajnfoh – potrebna je le kratka kopel v vročem olju.

ni podpisa
ni podpisa


Iz ponvice s cvetačnim pirejem


Da je lahko jed odličnega okusa, kalorično pa pohvalno skromna, dokazuje duo nežno mehkih lignjev in kremnega cvetačnega pireja. S klasiko za piko na i: tržaško omako.

ni podpisa
ni podpisa


»Na žaru«


Iz ponve ali s pravega žara na oglje.

ni podpisa
ni podpisa


Najboljši recept za črno rižoto


Z žara? Seveda, samo posoda za praženje naj bo velika, količine pa lahko prilagodite tudi navadnemu loncu.

ni podpisa
ni podpisa


V paradižnikovi omaki


Morski užitek bo na krožniku v dobre pol ure.

ni podpisa
ni podpisa


V rdečem vinu


Izvrstni v družbi maslenega krompirja.

ni podpisa
ni podpisa


Besedilo: Alenka Kociper in Mateja Delakorda
Naslovna fotografija: Perseomed/Getty Images
Datum Objave: 4.5.2023 ob 09:05

Več iz te teme:

lignjipolnjeni lignjiocvrti lignjilignjunilignji iz pečice

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja