Tedenski jedilnik: tako dobra kosila, da bodo jedci želeli repete

Odpri galerijo
A+ A-
Te dni kuhamo kislo zelje, ki je že zavzelo svoj prostor med idejami za vsakodnevno kuharijo, ne moremo pa tudi brez buče, krompirja in mesnih klasik.
Za še več kuharskih idej se pridružite naši facebook skupini Kaj za kosilo?, v kateri si vsak dan izmenjujemo zamisli, recepte, znanje in fotografije. Same dobrote!
Ponedeljek: Začinjena juha s sladkim krompirjem in lečo
Brezmesna enolončnica, ki je ob spremljavi dobrega domačega kruha lahko samostojen obrok.

ni podpisa
--
Torek: Puranje mesne kroglice s sredico iz mocarele, ki je privlačno kremna
Naj bodo čufti ali švedske mesne kroglice – otroci jih bodo zanesljivo oboževali. Vse, kar potrebujejo za srečo ob tem, sta ne prekisla paradižnikova omaka in dobra mera kuhanih špagetov.

ni podpisa
--
Sreda: Krompirjeve natrgane haluške s kislim zeljem
Tradicionalne jedi so najboljši vir navdiha za kuhanje. Tudi če se ne držiš recepta (ali pa celo najbolj v tem primeru), so daleč najboljši. Ni čudno, saj so jedi preverjene skozi več generacij in so morale preživeti različne kuharske muhe in trende. Tradicionalne jedi so vedno najbolj prave za določen letni čas, saj se včasih niso preveč izmišljevali in so kuhali pač tisto, kar je bilo takrat na voljo – danes temu rečemo sezonsko.

ni podpisa
--
Četrtek: Odličen golaž s polento
Jedi na žlico so zakon, predvsem golaž. Domači bodo kukali v kuhinjo in spraševali, kaj tako omamno diši, in komaj čakali, da sedejo za mizo.

Goulash with polenta on wooden background close up
--
Petek: Segedinska omaka
Nekje med praženim in dušenim, zelje je bogato začinjeno, navdih pa je prišel iz znamenite jedi segedin golaž.

ni podpisa
--
Sobota: Ocvrt krompirček na bučkinem pireju
Lepo oblikovan krožnik v jesenskih barvah, ki ga pripravimo iz sezonskih sestavin, krompirja in rumene buče. Za kontrast rumeni in oranžni barvi dodamo zelen pire iz čičerke, drobnjaka in mete.

ni podpisa
--
Nedelja: Dunajski zrezek, kot ga naredijo v znameniti restavraciji na Dunaju
Po dunajski zrezek smo seveda šli na Dunaj, od koder so za nas iz restavracije Meissl & Schadn, kjer so daleč naokoli znani po tej kultni jedi, poslali tudi recept. Za povrhu so natrosili še nekaj zanimivosti o »dunajcu«.

Homemade Breaded German Weiner Schnitzel with Potatoes
--
Več tedenskih jedilnikov najdete tukaj.
Naslovna fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 18.10.2020 ob 11:10