Odprta Kuhinja

Vsakdanja živila, ki učinkovito krepijo imunski sistem

Odpri galerijo
A+   A-
Skrb za imunski sistem bo s temi živili nadvse preprosta!Med tem ko beremo in poslušamo novice o tem, kako pomembna je higiena rok, je dobro pomisliti tudi na svoj imunski sistem. Pa ne le v tem času. Vsak dan. Poleg rednega gibanja ga krepimo predvsem z živili, ki jih vsakodnevno uživamo. Seveda govorimo o vitaminih in mineralih ter drugih za naše telo pomembnih snoveh, a ne tistih, ki jih zaužijemo v kapsulah in tabletah. O tistih, ki se skrivajo v čisto preprostih živilih. Preverite, zakaj jih je dobro imeti v hladilniku in seveda, na krožniku.

Rdeča paprika


Bi si mislili, da običajna rdeča paprika vsebuje več vitamina C, kakor pomaranče, ki jih že pregovorno povezujemo z njim? Na srečo je tudi nadvse okusna, zato je gotovo ne bo težko še bolj pogosto vgraditi v svoj jedilnik, kajne? Privoščite si jo v omakah in rižotah, najboljša pa je seveda sveža. V solati ali kot prigrizek.
Preberite: Kremna juha iz paprike

Citrusi


Limone, grenivke, klementine, mandarine, pomaranče ... Prav vse so polne vitamina C in še nekaterih drugih, zato bodo v zimskem času učinkovito krepile vaš imunski sistem. Ena pomaranča na dan, odžene zdravnika stran, torej?
Poizkusite: Palačinke z ingverjem in pomarančo za božanski zajtrk

Česen


Česen poznamo pod geslom naravni antibiotik. V resnici je namreč nadvse učinkovit v boju z bakterijami in virusi, pomaga pri srčnih boleznih, visokem krvnem tlaku in podobnih tegobah sodobnega časa. Poleg zdravja pa bo vašim jedem seveda doprinesel tudi z močno aromo.
Poizkusite: Najboljša porova kremna juha s pečenim česnom

Piščančja juha


Piščančjo juho so ob boleznih priporočale že babice in še kako prav so imele. Dejstvo, da piščančja juha pomaga pri prehladu in podobnih obolenjih, so potrdile celo raziskave v medicinskem centru na Univerzi Nebraska. Tamkajšnji znanstvenik dr. Stephen Rennard sicer še ni izpostavil specifične učinkovine, je pa potrdil, da pomaga celo pri pljučnici.
Poizkusite: Ena fina piščančja enolončnica s tortelini

Brokoli


Moramo priznati, da so majhna drevesca že videti nadvse zdrava in njihov videz nikakor ne vara. Brokoli je poln vitaminov A in C, bogat pa je tudi z mnogimi antioksidanti, ki jih naš imunski sistem potrebuje za stabilno delovanje.
Poizkusite: Gobov kari s popečenim brokolijem

Mandlji


Mandlji vsebujejo veliko vitamina E, ki kot močan oksidant deluje protivnetno. Marsikateri nutricist je mnenja, da bi moral nekaj mandljev za svoje zdravje dnevno zaužiti prav vsak, če pa nad surovimi oreški niste ravno navdušeni, si jih privoščite v mleku, smutiju ali celo pecivu.
Poizkusite: Mandljeva juha

Špinača


Če ste kot otroci gledali Popaja, kako je bil po zaužitju špinače ves čil in krepak, se verjetno ne čudite dejstvu, da špinačo uvrščamo med superživila. Vsebuje ogromno železa, vlaknine, antioksidante in vitamin C. Odlična je surova ali termično obdelana, iz nje pa lahko pripravite na tisoče jedi.
Poizkusite: Omleta s špinačo in parmezanom

Jogurt


Gotovo ste že slišali, da so probiotiki najboljši prijatelji telesa. Najdete jih v jogurtu, ki kot nadvse hranilno živilo pomaga tudi imunskemu sistemu. Probiotiki še posebej koristijo prebavnemu traktu.
Poizkusite: Strjenka z jogurtom in jagodičevjem

Preberite še: Napake, ki pokvarijo piščančjo juho

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 5.3.2020 ob 07:03

Več iz te teme:

pomarančebrokolipaprikamandljiimunski sistem

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.