Za vas kuhamo: Katja Rebolj in njeni triki z nenavadnimi rastlinami

Katja Rebolj govori z bolj tihim, prijaznim glasom – ampak slišalo se je bo vse bolj. Spomnite se, koliko let vas že učimo o užitnih divjih rastlinah in kdaj ste nas zares začeli poslušati – letos, ko se je nenadoma vse postavilo na glavo in se je začelo izrisovati, katere stvari so zares pomembne.

Katja Rebolj je znanstvenica s področja molekularne biologije, ampak za nas pomembnejša kot poznavalka divjega rastja – in občudovana kot človek, ob katerem vedno ostrmimo. Mislili smo, da pripravlja knjigo o užitnih rastlinah, pa je vmes nastopila na Netflixu. Mislili smo, da kuha in študira, pa je tekla triatlon. S ponosom vam jo torej v seriji o ljudeh, ki ustvarjajo Odprto kuhinjo, predstavljamo še skozi objektiv Sonje Ravbar.

Prvi korak v svet kuhanja?

Iz otroštva se najbolj spomnim, kako sva skupaj z mami pripravljali jabolčni zavitek. Spomnim se tudi, kako sem prvič delala nadevane paprike. Uspele so bolje kot kadarkoli potem.

Med prijatelji sem znana po …

Sem jih vprašala, posebej za to priložnost. Povedali so mi, da po vztrajnosti, radovednosti in ljubezni do glasbe.

Goveja juha: specialni trik?

Regačica, ker je njen okus mešanica med peteršiljem in zeleno.

Največja kuharska blamaža?

Filiranje pomaranče na Akademiji Jezeršek. Sploh mi ni bilo jasno, zakaj bi to naredila. Potem pa smo našli kombinacijo z osladom in ajdovo kašo, okusi so se povezali in file pomaranče je postal pika na i. Izvedba je bila samo posledica. Po koncu delavnice mi je uspelo.

Zdi se mi, da sem v kuhariji zares sama izumila …

Kako uporabna so stebla solatnic – divjih ali tiste solate, ki gre v cvet. Ampak to ni več solata, bolje je, da stebelca pripravimo po receptih za šparglje.

Najljubša kuharska knjiga vseh časov?

Okus po cvetju avtorice Jelene de Belder Kovačič.

Sestavina, brez katere ne bi šla na samotni otok?

Ne obstaja – prepričana sem, da bi v naravi samotnega otoka našla prav vse, kar potrebujem.

Sestavina, ki bi jo s tega istega samotnega otoka vrgla morskih psom, če bi mi jo kdo podtaknil v prtljago?

Umetni prehranski dodatki.

Najbolj slasten obrok vseh časov, skupaj z zgodbo …

Hmm … eden je bil slasten, ampak samo zaradi dobre družbe. Zraven ni bilo nič sladkorja, je bilo pa veliko pikantnih začimb.

Zadnja večerja, skuhana doma?

Pri nas doma ne kuhamo večerje. Pozno kosilo jemo, ko se mož vrne iz službe. Verjetno sta izjema le božični in silvestrski večer, ko je na vrsti večerja za vso družino.

Katjini recepti za poletne dni

Vodni kefir z bezgovim sirupom

Vodni kefir za svojo rast porablja sladkor. Zato je odličen z bezgovim sirupom, saj razgradi sladkor in ohrani čudovito aromo.

Odličen in preprost veganski sladoled

Veganski sladoled iz zamrznjenega sadja in s skrivno sestavino, zaradi katere bo okus pravo presenečenje.


Biskvit z dresnikom in marmelado iz vrtnic

Sladkosnedi nabiralci, nekaj novega za vas.


Domače testenine s pelinovim nadevom in trpotcem

Pelin je veličastna začimba, spomladi je tako zelo aromatičen, da se mu ni mogoče upreti. Tudi v testeninah se odlično obnese.

Spoznajte še ostale naše avtorje: Za vas kuhamo: Špela AnkeleKarina Cunder ReščičOlga CvetekMateja DelakordaMojca KomanMirjam GrilcBeba in Hana Splichal, Midva kuhava

Fotografije: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana