Paradižnik v kozarčkih – pet najboljših

Staknili smo glave in namesto vas našli in preizkusili recepte, ki bodo zelo popestrili vaše zaloge za zimo, hkrati pa rešujejo zelo pomembno vprašanje, s katerim se v tem času ubadajo tisti, ki gojijo paradižnik.

Tokratna akcija v kuhinji centra Kult 316, z Neli Selan in Leo Sterle, je fenomenalno uspela in omamne vonjave so se razlezle še v druge prostore, ko smo za vas kuhali tole: džem iz nedozorelih paradižnikov z vaniljo in ingverjem, znameniti ajvar iz enako nedozorelega paradižnika, serviramo pa vam še tri recepte za dozoreli pridelek: naredili smo kečap, ki je domač, hkrati pa zares v vsem posnema okus tistega, ki smo ga vajeni iz trgovinskih embalaž. Lutenico, ob kateri smo se morali spopasti tudi s teorijo in ki je po količini dela od vseh teh receptov edina malo bolj zahtevna, in na koncu še omako, ki sicer ni mišljena kot shranek, ampak za takojšnjo uporabo in je po receptu skoraj čisto navadna – razen ene sestavine. Velika količina masla, ki ga sicer skupaj s paradižnikom redkeje uporabljamo, jo v resnici naredi čisto drugačno. Medtem ko so druge paradižnikove omake za testenine nekako lahkotne in poletne, ima ta okus po hrani, ki se prileže v dneh, ko se počutimo bolj klavrno: tolažeč je.

Preberite tudi: Kaj je razlika med ajvarjem, pindžurjem in lutenico

Pri vseh receptih nam je bilo pomembno, da imate na koncu vi izbor takih, ki pri katerih ni nepotrebnega kompliciranja in sestavin ter seveda, da so okusni in primerni za vse stopnje kuharske izurjenosti.

Kultna paradižnikova omaka za testenine

… ena sama drugačna sestavina ji da čisto novo dimenzijo. Za nas je to okus…

Zeleni paradižnikov džem z ingverjem in vanilijo

Med vsemi nas je ta recept najbolj navdušil. Odlična priložnost, da porabite do zadnjega vse…

Ajvar z zelenimi paradižniki

Fenomenalen na črnem kruhu, eleganten zaradi porabe paradižnika, ki bi drugače propadel.

Lutenica

S feferoni po pameti in okusu. Nekaj več dela!

Najboljši domači kečap

Smešno preprost, otroci ne bodo vedeli, da ni kupljen.

 

Fotografije: Jože Suhadolnik. Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana