Odprta Kuhinja

Zakaj prazniki dišijo tako dobro in zdravo (kot pravi znanost)

Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
A+   A-
Vonj po borovcih in ravnokar spečenih piškotih ne prija samo nosu, temveč po mnenju raziskovalcev tudi našemu zdravju.Ustavite se in globoko vdihnite vonj po praznikih. Sodeč po številnih raziskavah, ki je navajamo v nadaljevanju, bodo dišave naravnost čudežno vplivale na vaše telo in možgane. In po čem naj bi dišali prazniki? Ankete razkrivajo: po kuhanem vinu, cimetu, gorečih drveh v peči in smreki.

Vonj po borovcih, smreki in jelki zmanjšuje stres


Naravna božično-novoletna smrečica ali jelka bo v vaš dom vnesla več kot samo praznično vzdušje. Vonj po smoli naj bi pomagal pri premagovanju stresa, ki nas običajno spremlja zadnji mesec v letu. Japonski raziskovalci z univerze v Kjotu so ugotovili, da so se sodelujoči v raziskavi po samo 15-minutnem sprehodu po gozdu, polnem iglavcev, počutili bolje in priznali, da občutijo manj stresa, malodušja in jeze.

Vonj po smreki, jelki ali borovcu v prazničnem času ne bo težko najti. Vnesite ga v svoj dom, ali pa se sprehodite skozi prodajalno naravnih smrečic. Dovolj bo že 15 minut.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poprova meta za boj proti prazničnemu prenajedanju


Vonj po slaščicah, ki imajo vonj in okus po poprovi meti, bo pomagal vašemu želodcu in možganom. V New York Times so poročali, da nam vonj po poprovi meti dvigne raven energije in pomaga pri boljši koncentracije. Prav tako naj bi nam pomagal pri boju z neustavljivo željo po prazničnih sladicah. V eni izmed raziskav so sodelujoči, ki so vsako drugo uro uživali v vonju poprove mete, zaužili 1800 kilokalorij manj na teden.

Poleg tega naj bi vonj po poprovi meti pomagal pri premagovanju glavobolov in prehladov. Če jo zaužijemo kot olje ali čaj pa pri zaprtju, menstrulanih krčih, slabosti, vnetjih in slabemu zadahu. Uporabljamo jo tudi v mazilih za sproščanje mišične napetosti, v kozmetiki za nego kože in za odganjanje mrčesa.

Čokolada izboljša spomin


Iščete izgovor za peko čokoladnih sladic? Ne potrebujete ga, saj je že dolgo znano, da je čokolada – sploh temna – koristna za zdravje. Pomagala naj bi celo pri izboljšanju spomina. Če se želite izogniti uživanju sladkorja, je dovolj že, če jo povohate. Aroma čokolade naj bi izboljšala pomnjenje, ugotavljajo na univerzi Yale.

Temna čokolada (z večjo vsebnostjo kakava) je učinkovita tudi pri vnetjih, saj vsebuje antioksidante, ki našim telesom pomagajo zgraditi močnejši imunski sistem. Dobro naj bi delovala tudi na ožilje, kožo varovala pred škodljivimi UV-žarki in – seveda – blagodejno delovala na počutje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cimet izboljša pozornost


Raziskovalci na jezuitski univerzi Wheeling so ugotovili, da cimet izboljša pozornost. Poleg tega naj bi bil učinkovit pri boju proti vnetjem, saj je poln antioksidantov. V krvi naj bi zniževal raven slabega holesterola in trigliceridov ter uravnaval krvni pritisk. Cimet med drugim znižuje raven sladkorja v krvi.

Ko si pripravljate vroč kakav, vanj hitro dodajte še ščepec cimeta več.

Vanilja je tesno povezana z občutkom sreče in sproščenostjo


Med peko prazničnih piškotov nikar ne pozabite na vaniljo. Vonj po sladki začimbi vas bo osrečil in sprostil, navaja raziskava, objavljena v znanstvenem glasilu Chemical Senses. Ne samo, da so bili sodelujoči v raziskavi boljše volje, ko so zavohali vaniljo, temveč so se lažje otresli tudi negativnih občutkov, depresije in stresa.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Citrusi dvigujejo odpornost in raven energije


Če iščete nekaj, kar vam bo izboljšalo voljo, si namesto skodelice kave občasno privoščite kozarec sveže stisnjenega pomarančnega, grenivkinega ali limonovega soka. Citrusi vsebujejo veliko vitamina C, pri dvigu ravni energije pa nam bo pomagal že vonj po limoni ali pomaranči.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jabolka v boju proti migrenam


Saj poznate rek: »Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran.« Raziskava iz leta 2008 je pokazala, da vonj po jabolkih pomaga ublažiti migreno. Udeleženci raziskave, ki jim je vonj po jabolkih prijeten, so priznali, da so zaradi prijetne dišave občutili blažje bolečine ob glavobolu ali migrenskem napadu. Poleg tega naj bi vonj po jabolkih pomagal premagovati občutke tesnobe.

Še dobro, da med prazniki večkrat pripravimo pečena jabolka. Morda si jih lahko privoščimo kar kakšno jutro, ko se bomo zbudili z glavobolom, in preizkusimo, če rezultati raziskave držijo.
Priporočamo še: Kolači: TOP 5 receptov, ki bodo polepšali decembrski čas

Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 10.12.2019 ob 07:12

Več iz te teme:

cimetjabolkobožičpraznikivonjcitrusipoprova meta

Naročite se na e-novice:

Tjasa PolakAvtor na portalu Odprta kuhinja