Odprta Kuhinja

Pšenični zdrob: 10 idej, kako ga uporabiti v slanih in sladkih jedeh

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Priročna sestavina, ki vse naredi bolj sočno, pa tudi mehko. Pšenični zdrob je preprost za uporabo, z malo domišljije lahko iz njega nastanejo božanski recepti.


Zdrob prehodna oblika med celim zrnom in moko, saj ga pripravijo z grobim mletjem oziroma drobljenjem žitnega zrna. Manj časa ko mine med drobljenjem in pripravo, bolj polnega okusa in hranilna je jed iz te sestavine. Podobno kot moka tudi zdrob med hranjenjem postopno oksidira ter izgublja hranilno moč. Zavojček zmletih pšeničnih zrn v pšenični zdrob je običajno vedno na zalogi. Iz njega najpogosteje nastanejo hitri cmoki, svaljki, milijonska juha ali sladek »mlečni gres« za otroke, ki ga radi posujemo s kakavom ali naribano čokolado. Možnosti, kako to priročno sestavino uporabiti, pa je pravzaprav nešteto.


1. Zdrobove rezine s skuto


Recept je dopušča veliko ustvarjalnosti. Med skuto po želji vmešajte izbrano zelišče (peteršilj, timijan, drobnjak, pehtran, koper …) in/ali drobno narezano zelenjavo (blanširano zelje, brokoli, ohrovt, špinačo …). Namesto v krpo zmes ovijte z aluminijasto folijo in skuhajte v slanem kropu kot sicer.

ni podpisa
ni podpisa



2. Korenčkova juha s pšeničnim zdrobom


Slastna juhica, ki bo všeč tudi najmlajšim.

ni podpisa
ni podpisa



3. Zdrobovi ocvrtki


To je klasičen recept s. Vendeline, le da smo v zmes dodali nariban korenček. Lahko ga izpustite ali nadomestite s sesekljano špinačo, če ste ljubitelji zelenega.

ni podpisa
ni podpisa



4. Zdrobov narastek z jabolki


Preprosta in hitra priprava. Kdor si je jabolka nakupil kot ozimnico, se v tem času daje s pritiskom, da jih čim več porabi, kajti zdaj so pa zares začela gniti!

ni podpisa
ni podpisa



5. Porova juha s slanino in zdrobom


Bogatega okusa, primerna za vsak dan.

ni podpisa
ni podpisa



6. Cvetačno-zdrobovi hrustljavčki


Najlepše se svaljki oblikujejo iz hladne zmesi. Ta se ohladi hitreje, če jo zvrnete na pult in razdelite na šest kosov. Iz njih oblikujete debelejše svaljke, jih pustite minuto ali dve hladiti in šele nato oblikujete dokončno.

ni podpisa
ni podpisa



7. Štrudelj z dušenimi jabolki in zdrobom


Kako popestriti znano rutino? Z dodatkom pšeničnega zdroba in obilnega kremnega preliva. Testo se dobesedno topi v ustih.

ni podpisa
ni podpisa



8. Šmorn z zdrobom, ki vas bo očaral


Posladek, ob katerem pozabimo na skrbi. Kako ga narediti, da bo nekaj posebnega? Dodali smo mu skuto in zdrob.

ni podpisa
ni podpisa



9. Pita z zdrobom, jabolki in pudingom brez peke


Vemo, kako radi imate preproste sladice, kjer sestavine preprosto zmešamo, zložimo v plasti in ohladimo.

ni podpisa
ni podpisa



10. Narobe obrnjen zdrobov kolač (neverjetno sočen in preprost za pripravo)


Pecivo, ki ga pripravimo po vzoru kultne francoske obrnjene pite tarte tatin.

ni podpisa
ni podpisa


Naslovna fotografija: oksix/Getty Images
Datum Objave: 1.3.2023 ob 12:03

Več iz te teme:

zdrobpšenični zdrobzdrobove jedi

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.