Pšenični zdrob: 10 idej, kako ga uporabiti v slanih in sladkih jedeh
Odpri galerijo
A+ A-
Priročna sestavina, ki vse naredi bolj sočno, pa tudi mehko. Pšenični zdrob je preprost za uporabo, z malo domišljije lahko iz njega nastanejo božanski recepti.
Zdrob prehodna oblika med celim zrnom in moko, saj ga pripravijo z grobim mletjem oziroma drobljenjem žitnega zrna. Manj časa ko mine med drobljenjem in pripravo, bolj polnega okusa in hranilna je jed iz te sestavine. Podobno kot moka tudi zdrob med hranjenjem postopno oksidira ter izgublja hranilno moč. Zavojček zmletih pšeničnih zrn v pšenični zdrob je običajno vedno na zalogi. Iz njega najpogosteje nastanejo hitri cmoki, svaljki, milijonska juha ali sladek »mlečni gres« za otroke, ki ga radi posujemo s kakavom ali naribano čokolado. Možnosti, kako to priročno sestavino uporabiti, pa je pravzaprav nešteto.
1. Zdrobove rezine s skuto
Recept je dopušča veliko ustvarjalnosti. Med skuto po želji vmešajte izbrano zelišče (peteršilj, timijan, drobnjak, pehtran, koper …) in/ali drobno narezano zelenjavo (blanširano zelje, brokoli, ohrovt, špinačo …). Namesto v krpo zmes ovijte z aluminijasto folijo in skuhajte v slanem kropu kot sicer.
2. Korenčkova juha s pšeničnim zdrobom
Slastna juhica, ki bo všeč tudi najmlajšim.
3. Zdrobovi ocvrtki
To je klasičen recept s. Vendeline, le da smo v zmes dodali nariban korenček. Lahko ga izpustite ali nadomestite s sesekljano špinačo, če ste ljubitelji zelenega.
4. Zdrobov narastek z jabolki
Preprosta in hitra priprava. Kdor si je jabolka nakupil kot ozimnico, se v tem času daje s pritiskom, da jih čim več porabi, kajti zdaj so pa zares začela gniti!
5. Porova juha s slanino in zdrobom
Bogatega okusa, primerna za vsak dan.
6. Cvetačno-zdrobovi hrustljavčki
Najlepše se svaljki oblikujejo iz hladne zmesi. Ta se ohladi hitreje, če jo zvrnete na pult in razdelite na šest kosov. Iz njih oblikujete debelejše svaljke, jih pustite minuto ali dve hladiti in šele nato oblikujete dokončno.
7. Štrudelj z dušenimi jabolki in zdrobom
Kako popestriti znano rutino? Z dodatkom pšeničnega zdroba in obilnega kremnega preliva. Testo se dobesedno topi v ustih.
8. Šmorn z zdrobom, ki vas bo očaral
Posladek, ob katerem pozabimo na skrbi. Kako ga narediti, da bo nekaj posebnega? Dodali smo mu skuto in zdrob.
9. Pita z zdrobom, jabolki in pudingom brez peke
Vemo, kako radi imate preproste sladice, kjer sestavine preprosto zmešamo, zložimo v plasti in ohladimo.
10. Narobe obrnjen zdrobov kolač (neverjetno sočen in preprost za pripravo)
Pecivo, ki ga pripravimo po vzoru kultne francoske obrnjene pite tarte tatin.
Naslovna fotografija: oksix/Getty Images
Datum Objave: 1.3.2023 ob 12:03