Za vas kuhamo: Katja Rebolj in njeni triki z nenavadnimi rastlinami
Katja Rebolj je znanstvenica s področja molekularne biologije, ampak za nas pomembnejša kot poznavalka divjega rastja – in občudovana kot človek, ob katerem vedno ostrmimo. Mislili smo, da pripravlja knjigo o užitnih rastlinah, pa je vmes nastopila na Netflixu. Mislili smo, da kuha in študira, pa je tekla triatlon. S ponosom vam jo torej v seriji o ljudeh, ki ustvarjajo Odprto kuhinjo, predstavljamo še skozi objektiv Sonje Ravbar.
Prvi korak v svet kuhanja?
Iz otroštva se najbolj spomnim, kako sva skupaj z mami pripravljali jabolčni zavitek. Spomnim se tudi, kako sem prvič delala nadevane paprike. Uspele so bolje kot kadarkoli potem.
Med prijatelji sem znana po ...
Sem jih vprašala, posebej za to priložnost. Povedali so mi, da po vztrajnosti, radovednosti in ljubezni do glasbe.
Goveja juha: specialni trik?
Regačica, ker je njen okus mešanica med peteršiljem in zeleno.
Največja kuharska blamaža?
Filiranje pomaranče na Akademiji Jezeršek. Sploh mi ni bilo jasno, zakaj bi to naredila. Potem pa smo našli kombinacijo z osladom in ajdovo kašo, okusi so se povezali in file pomaranče je postal pika na i. Izvedba je bila samo posledica. Po koncu delavnice mi je uspelo.
Zdi se mi, da sem v kuhariji zares sama izumila ...
Kako uporabna so stebla solatnic – divjih ali tiste solate, ki gre v cvet. Ampak to ni več solata, bolje je, da stebelca pripravimo po receptih za šparglje.
Najljubša kuharska knjiga vseh časov?
Okus po cvetju avtorice Jelene de Belder Kovačič.
Sestavina, brez katere ne bi šla na samotni otok?
Ne obstaja – prepričana sem, da bi v naravi samotnega otoka našla prav vse, kar potrebujem.
Sestavina, ki bi jo s tega istega samotnega otoka vrgla morskih psom, če bi mi jo kdo podtaknil v prtljago?
Umetni prehranski dodatki.
Najbolj slasten obrok vseh časov, skupaj z zgodbo ...
Hmm ... eden je bil slasten, ampak samo zaradi dobre družbe. Zraven ni bilo nič sladkorja, je bilo pa veliko pikantnih začimb.
Zadnja večerja, skuhana doma?
Pri nas doma ne kuhamo večerje. Pozno kosilo jemo, ko se mož vrne iz službe. Verjetno sta izjema le božični in silvestrski večer, ko je na vrsti večerja za vso družino.
Katjini recepti za poletne dni
Vodni kefir z bezgovim sirupom
Vodni kefir za svojo rast porablja sladkor. Zato je odličen z bezgovim sirupom, saj razgradi sladkor in ohrani čudovito aromo.
Odličen in preprost veganski sladoled
Veganski sladoled iz zamrznjenega sadja in s skrivno sestavino, zaradi katere bo okus pravo presenečenje.
--
Biskvit z dresnikom in marmelado iz vrtnic
Sladkosnedi nabiralci, nekaj novega za vas.
--
Domače testenine s pelinovim nadevom in trpotcem
Pelin je veličastna začimba, spomladi je tako zelo aromatičen, da se mu ni mogoče upreti. Tudi v testeninah se odlično obnese.
Spoznajte še ostale naše avtorje: Za vas kuhamo: Špela Ankele, Karina Cunder Reščič, Olga Cvetek, Mateja Delakorda, Mojca Koman, Mirjam Grilc, Beba in Hana Splichal, Midva kuhava
Fotografije: Sonja Ravbar