Odprta Kuhinja

Najboljše ideje, kam z ostanki martinove pojedine

Odpri galerijo
A+   A-
Martinovanja je konec in gotovo se sprašujete, kam z ostanki obilne pojedine.

 


Ste tudi tokrat skuhali in spekli preveč? Skoraj ne poznamo gospodinje, ki bi za goste pripravila premalo jedi in ji po koncu praznovanja ne bi ostal še kup mesa, prilog in sladic. Kam z njimi? Brez skrbi, ne bo vam treba še cel teden jesti istega nedeljskega menija. Iz ostankov bomo namreč pripravili nekaj novih jedi, ki bodo odlične za tedensko kosilo.

 

 

Meso


Če ste spekli preveč goske, piščanca ali purana, nikar ne skrbite, kam z ostanki. Perutnina je namreč nadvse vsestranska sestavina, ki jo uporabite za pripravo marsikatere nove jedi. Za začetek lahko meso pogrejete in ga uporabite za okusen sendvič, pripravimo pa lahko tudi bolj kompleksne jedi. Nedeljska pečenka se bo odlično odrezala tudi v omaki za testenine. Natrgane kose mesa lahko malce popražite v ponvi, dodate zelenjavo in oljčno olje ter pripravite okusno pašto. Prav tako lahko piščančje, gosje ali puranje meso ponovno uporabite v rižoti ali ga zavijete v tortilje. Za vir beljakovin ga lahko dodate tudi v juho, ali pa ga zmešajte s skuhanimi testeninami, prelijte s paradižnikovo mezgo ali smetano, potresite s sirom in gratinirajte v pečici. Voila, čisto nova jed je tu!

 

 

Še nekaj idej: Piščanec z zelenjavo iz vokaSladko-kisli piščanec z ananasomPiščanec v smetanovi gorčični omaki

 

 

Krompir


Krompirja sicer ne maramo hraniti za pozneje, a njegovih ostankov vseeno ni treba vreči v smeti. Ostanke pireja lahko porabimo za odlične domače njoke ali krokete. Obnesel se bo tudi kot vezivo za cmoke. Kuhan krompir lahko prelijemo s smetano, posipamo s sirom in zelišči ter ga spečemo, lahko pa pripravimo tudi narastek, tako da mu primešamo stepena jajca in ga postavimo v pečico.

 

 

Še nekaj idej: Preprosti skutni cmokiKorenjevi cmoki z nadevom iz česna, žajblja in feteSkutni cmoki s sivko in limonoBučni njokiPečeni njoki s panceto in radičem

 

 

Kruh in mlinci


Gotovo ste za vsak slučaj narezali tudi nekaj kruha, da slučajno ne bi zmanjkalo hrane za lačne goste. Porabimo ga lahko za kruhove cmoke, kruhov narastek ali krušne drobtine. Kako, preverite tukaj. Prav tako na zgornje načine lahko uporabite višek mlincev.

 

 

Še nekaj idej: Kruhovi cmoki z gobovim golažemKruhovi cmoki z omako iz šitakGratinirani mlinci z dušenim rdečim zeljemGratinirani mlinci z mletim mesom

 

 

Zelje


Če ste kupili preveč zelja, upamo, da niste vsega tudi podušili in iz njega pripravili prilogo. Dušeno zelje sicer lahko ponovno pogrejete, a če bi iz njega radi pripravili novo jed, priporočamo, da ga zavijete v tortilje in pripravite okusen zeljni burito. Dušeno zelje bo odlično tudi v burgerjih in sendvičih. Če pa vam je ostalo surovo zelje, verjetno veste, da so možnosti uporabe skoraj neskončne. Lahko ga pripravite v solati, ga skisate, lahko pa iz njega pripravite prekmurske zeljne flikice ali zeljno sestavljanko.

 

 

Še nekaj idej: Zeljna zloženka z rižem in mletim mesomOcvrti zeljni zvitkiZeljne krpice Urške FarteljZeljni zavitekLazanja z rdečim zeljemZvitki iz rdečega zelja


Fotografija: Getty Images

 

Datum Objave: 3.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

kruhkrompirpiščanecmartinovomlinciostankigos

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.