Odprta Kuhinja

Več kot 20 okusnih receptov za postno obdobje

V času posta lahko uživamo ribe. FOTO: Dulezidar/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Po katoliški tradiciji je pred nami 46-dnevno postno obdobje, ki zapoveduje odpoved težki, mastni hrani, vključno z mesom, na lažjo postno hrano pa prisegajo tudi vsi, ki si želijo na pomlad razbremeniti telo.

Naši predniki se niso ukvarjali z vprašanji, kaj je zdravo in kaj ne, uživali so, kar je bilo na voljo, gospodinje pa so si prizadevale iz danih sestavin pripraviti kar se da okusne jedi. Na pepelnično sredo in veliki petek je bil zapovedan strogi post, ko naj bi se samo enkrat v dnevu do sitega najedli in se odpovedali mesnim jedem, ves postni čas do velike noči pa velja zadržek mesnih jedi tudi vsak petek. Namesto rdečega mesa so uživali ribe, druge jedi pa so bile pripravljene iz sezonskih živil. Pravzaprav tem načelom sledi tudi sodobna kuhinja, ki želi biti zdrava in okusna.

Veliko zelenjave, kislo zelje, stročnice in žita

Glede na sezono naj bo na mizi kar se da veliko zelenjave, pa stročnic in žitaric. Iz tega, kar imamo na voljo, lahko skuhamo mnogo jedi na žlico, dokler je še sezona kislega zelja in repe, uživamo v joti, zelje in repo pa lahko tudi dušimo in ponudimo z matevžem.

Med zdrava živila, ki jih lahko uporabimo na številne načine, spadajo stročnice v zrnju in kaša. FOTO: Karandaev/Getty Images
Med zdrava živila, ki jih lahko uporabimo na številne načine, spadajo stročnice v zrnju in kaša. FOTO: Karandaev/Getty Images

Ker se držimo posta, pač izpustimo rek, da mora v dobri enolončnici plavati kaj svinjskega. To velja tudi za jedi iz različnih vrst kaše, ričet pripravimo po receptu brez prekajenega mesa, prav tako tudi vse vrste enolončnic iz kolerabe, korenja in krompirja. Tudi matevža, ki ga sicer potresemo z vročimi ocvirki, postrežemo brez tega dodatka, prav tako koruzne ali ajdove žgance, ki so imenitna priloga k zelenjavnim enolončnicam.

image_alt
Preprosti zelenjavni zvitki, ki navdušijo kot sarma

image_alt
Kičeri: zdravilna enolončnica iz drobnih zelenih fižolčkov in riža

image_alt
Brezglutenska pica iz polente

image_alt
Pire krompir in bulgur iz pečice

image_alt
Maroška ponev: recept s cvetačo, ki vam bo všeč, tudi če je ne marate

image_alt
Odlična priloga, s katero se izognemo ogljikovim hidratom

Juhe in zelenjavne omake

V postnem času so priporočljive tudi zelenjavne juhe, ki so posebno krepčilne in očiščevalne. Lahko so kremne ali bistre s celimi kosi zelenjave, da bodo bolj krepke, vanje zakuhamo riž, testenine ali kašo. Izogibajmo se zabelam, tudi prežganju.

Krepka zelenjavna juha je pravšnja izbira za postno kosilo. FOTO: Beats3/Getty Images
Krepka zelenjavna juha je pravšnja izbira za postno kosilo. FOTO: Beats3/Getty Images

Iz zelenjave pripravimo tudi omake in polivke za testenine, pa seveda musake in lazanje, lahke in hitro pripravljene so tudi rižote.

image_alt
Rižota s koprivami

image_alt
Tedenski jedilnik: preprosta kosila med prazniki

image_alt
Najbolj preprosta miso juha, kar si jih lahko predstavljate

image_alt
Močnik, kot ga še ne poznate

image_alt
Ekspresno hitra zelenjavna juha z žličniki

image_alt
Varčna krompirjeva juha po sto let starem receptu

image_alt
Skrivnost za najboljšo fižolovo juho (z receptom)

Ribe in morska hrana

Omenili smo že ribe, ki so tradicionalno postno živilo, pripravimo jih prav tako na različne načine. Še najmanj priporočljivo jih je panirati in ocvreti v olju, boljša izbira so pečene v pečici ali na žaru. Ali seveda v ponvi z malo maščobe. Ne pozabimo seveda na ribjo juho ali buzaro, v kateri pripravimo morske sadeže.

V času posta lahko uživamo ribe. FOTO: Dulezidar/Getty Images
V času posta lahko uživamo ribe. FOTO: Dulezidar/Getty Images

image_alt
Rdeča ribja juha

image_alt
Ribja juha (brodet)

image_alt
Riba iz pečice in enega pekača

image_alt
Ribji file v limonovi omaki s kaprami

image_alt
Losos v rdeči pesi na osvežilni solati

image_alt
Ribja pita

image_alt
Ribji lonec

image_alt
Ocvrti lignji iz pečice (VIDEO)

image_alt
VIDEO: Božanski polnjeni lignji v buzari s kremno polento

Solate

Čas je tudi za sveže solate, pripravimo jih iz radiča, endivije ali svežega zelja ali v trgovini kupimo glavo zelene solate. Ker ne smemo pozabiti na sladice, ki se jim marsikdo ne more upreti, predlagamo takšne brez mastnih in težkih krem, najbolje sadne. Zakaj ne bi skuhali kompota ali čežane, ki jo lahko ponudimo s stepeno smetano?

image_alt
Ta radič in jabolko v solati boste radi pripravljali

image_alt
Tako Bine Volčič najraje pripravi zeleno solato

image_alt
Legendarna solata z zeljem in korenjem coleslaw

image_alt
Krompirjeva solata s fižolom in bučnim oljem

image_alt
Maroulosalata: zelena grška solata, ki bo postala vaša stalnica

image_alt
Pekoče zelje: izvrstna zeljna solata malo drugače

Datum Objave: 14.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

ribesolateVegipost

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja