Več kot 20 receptov za postno obdobje
Po pustnem rajanju se je s pepelnično sredo začelo postno obdobje, ki traja do velike noči. Rečemo mu tudi štiridesetdnevni post, čeprav v resnici traja kar 46 dni. Včasih lahko tudi starodavne tradicije, kot je post, ki sledi obilnemu pustu, priredimo malo po svoje, bolj moderno in lažje. Ribe so v tem času vedno dobrodošle, še posebno v tako praktični izvedbi. Kaj si torej lahko privoščimo z lososom? V prehrano vnesimo veliko zelenjave in sestavin, ki ne obremenijo telesa. Kako uporabiti bulgur, kam vse podtakniti radič? Nikar ne pozabite na kolerabo, zelje, repo in stročnice. Saj veste, da tudi čemaž že poganja, kajne?
Kičeri: zdravilna enolončnica iz drobnih zelenih fižolčkov in riža
Ostanki slabih navad, toksini, zaspana prebava in kakšen kilogram preveč so dobri razlogi za očiščevalno dieto.
Fižolova juha
Skrivnost dobre fižolove jedi je počasno, nežno kuhanje fižola. Radi iščemo bližnjice, seveda tudi jaz, zato večkrat uporabim lonec na visok pritisk za hitro kuhanje. Vse v redu, vendar okus se, če smo iskreni, ne more primerjati.
Ta radič in jabolko v solati boste radi pripravljali
Radič v solati že poznamo. Kaj pa če mu dodamo jabolko? Solata, ki se vam bo vtisnila v spomin.
Varčna krompirjeva juha po sto let starem receptu
Preprosta krompirjeva juha je hitro skuhana iz osnovnih sestavin, za piko na i pa poskrbita kis in kisla smetana.
Preprosti zelenjavni zvitki, ki navdušijo kot sarma
Iz ohrovtovih listov lahko pripravimo sarmi podobne zvitke, ki jih napolnimo z nadevom, polnim okusa. Za posebno veselje tudi tokrat poskrbi skrivna sestavina.
Pečen lososov file v zeliščni skorjici
Ena boljših ribjih jedi, se strinjamo v uredništvu.
Ekspresno hitra zelenjavna juha z žličniki
Čeprav smo to jed predstavili kot zimsko, pa je pravzaprav popolna tudi za ta čas. Skromna in marsikomu ljuba prav zato.
Močnik, kot ga še ne poznate
Kdo ne zna usukati močnika? Vzameš moko, jajce, z vilicami premešaš, da se moka poveže, nato testo s prsti ali med dlanmi podrobiš v svaljke. Tokrat v novi različici.
Najbolj preprosta miso juha, kar si jih lahko predstavljate
Izjemno priljubljena juha iz japonske kuhinje, ki je polna zdravja in vitalne energije.
Losos iz pečice s špinačo in krompirjem
Odlična, zelo sočna jed.
Dušeno zelje s krompirjem, ki ga boste pogosto pripravili
Zelje ponudite z basmati rižem, to je preverjeno dobra kombinacija. Če bi želeli kosilo po indijsko, zraven skuhajte še navaden dal, omako iz leče. Klasičen jedilnik sestavljata suha in mokra omaka z rižem ali kruhki.
Brezglutenska pica iz polente
Sončna polenta, obložena z barvitimi omakami, bo vedno okrasila mizo in razveselila jedce.
Pire krompir in bulgur iz pečice
No, tu je predlog za odlično kosilo ali prilogo. Bulgur (kaj je spet to?) in pire krompir iz pečice. Če to ni pozitivna sprememba v kuhinji!
Maroška ponev: recept s cvetačo, ki vam bo všeč, tudi če je ne marate
Neverjetno okusna in preprosto pripravljena zelenjava, ki jo ponudimo s kuskusom.
Pečena koleraba: Odlična priloga, s katero se izognemo ogljikovim hidratom
Potrebujete kulinarični navdih in pravo razpoloženje za kuhanje, pa bo koleraba vaša najljubša zelenjava.
Rižota s koprivami
Če ste si zaželeli rižoto v zelenih odtenkih, bo med postom čas, da se končno opogumite in jo pripravite s koprivo. Brez skrbi, nič ne bo peklo!
Ribji lonec
Oborožimo se s kruhom za mazanje. Ponudimo lahko tudi s testeninami, sploh bucatini bi bili fantastični. Ali pa prilijemo jušno osnovo in dobimo krasno juhico.
Ribja pita
Preprosta in zelo okusna jed, ki bi jo ljubitelj morskih okusov najraje jedel kar vsak dan.
Losos v rdeči pesi na osvežilni solati
Solata, ki je sveža in hrustljava, ter riba, polna zemeljske topline rdeče pese. Odlična in lahkotna jed, ki ne obteži želodca.
Ribji file v limonovi omaki s kaprami
Najbolje iz sveže ribe.
Topla krompirjeva solata z lososom, špinačo, koprom in kislo smetano
Zares dobra različica krompirjeve solate.
Kremna spomladanska juha s čemažem
Fantastična juhica!
Naslovna fotografija: Sonja Ravbar