Odprta Kuhinja

Jedi, ki jih lahko naredimo na zalogo

Odpri galerijo
A+   A-
Običajno smo kuhali na zalogo, da bi v dneh, ko nimamo časa za kuharijo, vseeno lahko jedli domače jedi, zdaj pa lahko kuhamo na zalogo za dneve, ko se nam preprosto ne ljubi za štedilnik ali pa smo preobremenjeni z družinskimi obveznostmi v karanteni.



Pa tudi zato, da porabimo veliko zalogo živil, s katero smo pretiravali ob zadnjem obisku trgovine. Marsikdo je namreč v teh dneh kupil več zelenjave ali mesa, kot ga lahko poje v nekaj dneh. In ker bi bilo presežek nakupljene hrane grdo vreči v smeti, predlagamo, da se porabe sestavin lotimo strateško.

Marsikatera živila sicer lahko za dlje časa shranimo v zamrzovalniku ter jim na ta način podaljšamo rok uporabe. Danes pa bomo ubrali drugačno taktiko in razmislili, katere jedi lahko skuhamo na zalogo in tako porabimo sestavine, ki smo jih v večjih količinah nakupili v trgovini.

Enolončnice


Slovenska kuhinja premore kar nekaj krepčilnih enolončnic, za katere velikokrat slišimo, da so še boljše, ko jih pogrejemo. Samo pomislite na ričet, joto ali piščančjo obaro! Vse te jedi lahko skuhamo v velikih loncih in naredimo zalogo za dneve, ko se nam ne da ukvarjati s kuharijo. Enolončnice ohladite, jih razporedite na porcije ter shranite v vrečke za zamrzovanje ali plastične posode z neprodušno zaprtim pokrovom. Te bodo v zamrzovalniku počakale tudi do nekaj mesecev. Prav tako pa jih lahko pospravite v kozarce za vlaganje in nato v hladilnik. Za takšen način priporočamo, da preberete naš poglobljen članek: Kako shranimo hrano v kozarce namesto v zamrzovalnik.
Odličen recept za segedin

4 najboljše jedi na žlico, ki jih boste jedli celo zimo


Takšna enolončnica z mesnimi kroglicami bo odgnala slab dan


Ričet iz pečice

Telečja obara

Pašta fižol, legendarna mineštra

Jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso

Enolončnica z mesnimi kroglicami (Foto: Tamara Ružič)
Enolončnica z mesnimi kroglicami (Foto: Tamara Ružič)

Juhe


Tudi juhe lahko brez težav pripravimo na zalogo in jih nato hranimo v zamrzovalniku. Prednost takšnih jedi je tudi ta, da jih predhodno ni treba odtaliti. Zamrznjeno juho lahko takoj postavite na štedilnik ter prižgete plin. Seveda pa ne pozabite tudi na zalogo jušne osnove, ki jo je vedno dobro imeti na zalogi!
Najboljša porova kremna juha s pečenim česnom

Korenčkova milijonska juha

Veganski ramen, ki je hitro pripravljen

Mesna jušna osnova

Jušna osnova (Foto: Uroš Hočevar)
Jušna osnova (Foto: Uroš Hočevar)

Golaž


Če želimo, da je golaž okusen, meso v njem pa mehko, ga moramo kuhati nekaj ur. In ker bi ga radi jedli večkrat, a imamo redko ure in ure časa, da bi stali za štedilnikom, je najbolje, da ga, ko se ga lotimo, skuhamo na zalogo. V zamrzovalniku ga shranimo po istem principu kot enolončnice, ko pa si ga želimo privoščiti, ga najprej odtalimo in šele nato postavimo na štedilnik.
Odličen golaž s polento za tiste z občutljivim želodcem

Bogat piščančji paprikaš

Po korakih: temelji dobrega golaža

Počasi kuhan goveji ragu, ki bo postal vaša stalnica

[caption id="attachment_234822" align="alignnone" width="1024"]
ni podpisa
ni podpisa
Goveji ragu (Foto: Midva kuhava)[/caption]

Jedi z mletim mesom


Mleto meso je nadvse hvaležno za zamrzovanje in v zamrzovalniku je vedno dobro imeti zalogo. Še bolje pa je, če kupljeno meso takoj spremenite v jedi in imate v zamrzovalniku shranjena gotova kosila. V mislih imamo seveda polnjene paprike, čufte, sarme in podobne jedi, ki ne bodo nič slabše, če ste jih skuhali, zamrznili in nato pogreli.
Čufti s krompirjevim pirejem

Švedske mesne kroglice

Polnjene paprike v paradižnikovi omaki

Danes za kosilo: sarme

[caption id="attachment_222732" align="alignnone" width="1024"]
ni podpisa
ni podpisa
Mesne kroglice v paradižnikovi omaki (Foto: Getty Images)[/caption]

Omake in mesne priloge


Zelo priročno je na zalogi imeti tudi kakšno omako. Ko je čas za hitro kosilo, jih le pogrejete in dodate testenine, riž ali drugo prilogo. Skuhajte jih enkrat, nato pa dodajte le dnevne priloge po okusu in želji.
Veganski bolognese z gorsko lečo

Segedinska omaka

Svinjina v omaki s kislimi kumaricami babice Georgette

Lečni kari s čičerko

Govedina v omaki iz guinnessa

Piščančji kari s kokosovim mlekom

Puranji zrezki v začinjeni smetanovi omaki

Kokošji kari z arašidi

[caption id="attachment_181032" align="alignnone" width="1024"]
ni podpisa
ni podpisa
Veganski bolognese z gorsko lečo (Foto: Vibrant plate)[/caption]

Lazanja


Na zalogo lahko pripravite tudi lazanjo. Skuhajte omako in skupaj s testeninami po receptu zložite nadstropja, nato pa jo, še preden jo spečete, postavite v zamrzovalnik. Tako jo boste takrat, ko vam bo zadišala, le spekli in odlično kosilo je nared. Pazite le, da narejeno lazanjo pred zamrzovanjem dobro embalirate. Poln pekač ovijte s folijo ali pa ga pokrijte z neprodušnim pokrovom. Na enak način lahko za v zamrzovalnik pripravite tudi domačo pico ali zamrznete testo.
Klasična lazanja z baziliko (pestom)

Špinačna lazanja z domačimi testeninami

Preprosta lazanja iz petih sestavin, pripravljena v petih minutah

Kako naredimo pico z drožmi

Popoln recept za vrhunsko pico z mlečnim testom

Preberite še: Tedenski jedilnik: kuhamo iz zalog

[caption id="attachment_267911" align="alignnone" width="1024"]
ni podpisa
ni podpisa
Foto: Getty Images[/caption]

 

Naslovna fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 1.4.2020 ob 09:04

Več iz te teme:

enolončnicagolažbolonjska omakakuhanje na zalogo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.